Beter Leren Communiceren | Maar hoe dan?

beter communiceren in een relatie

‘Goede communicatie is de sleutel tot gezonde relaties’, een uitspraak die door velen onderstreept wordt. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Graag neem ik je in dit artikel mee in mijn ideeën over goede en constructieve communicatiemogelijkheden.

In mijn werk op het gerechtshof hoor ik ouders geregeld zeggen dat zij aan hun onderlinge communicatie moeten werken. Tot voor kort hoorde ik dit mijzelf ook vaak zeggen. Totdat ik me kritisch afvroeg wat dit nu precies betekent: ”werken aan de communicatie”.

Wanneer ik ouders de volgende vraag stel, `wat denkt u dat de andere ouder wenst voor jullie kind?’, antwoorden veel van hen dat de andere ouder ‘moet veranderen’.

Aan de hand van dit antwoord stel ik twee zaken vast:

  • Ik krijg geen antwoord op de door mij gestelde vraag
  • Deze ouder is niet in staat te zien wat de andere ouder voor hun kind wenst te doen en te bereiken.

Wanneer ik dit laatste punt in de context plaats van het verbeteren van de communicatie, kan ik vaststellen dat de eerste stap in dit proces, het horen en begrijpen van de andere ouder is. Ofwel, het verstaan en begrijpen wat de andere ouder voor hun kind(eren) wenst te bereiken. De tweede stap is om te checken of jouw beleving ook daadwerkelijk klopt. Dit inzicht biedt mogelijk direct een opening of verschuiving van hoe er naar de andere ouder gekeken zou kunnen worden.

Gisteren sprak ik een goede vriendin over de perikelen rondom de communicatie in haar relatie. Ze wilt met haar partner samenwonen en in plaats van bij elkaar in te trekken, samen een nieuwe woning te zoeken. Omdat zij beiden een totaal andere, uitgesproken stijl hebben, overlegden ze over de inrichting van het nieuwe huis.

Mijn vriendin vroeg haar partner welke kleuren verf voor de muren hem zouden aanspreken. Tot haar verbazing reageerde hij nauwelijks. Het uitblijven van zijn reactie maakte dat zij twijfelde over hoe hij dacht over het samenwonen in het algemeen. Ik vroeg haar echter naar haar keuze om de muurkleuren met haar partner te overleggen.
Hierop antwoorde ze: “omdat de rest van het huis al tot in detail is ingericht!”

Dit was voor mij een prachtig voorbeeld van hoe belangrijk het is in het eerste stadium goed te communiceren. Haar partner begreep waarschijnlijk dat wanneer het eerste onderwerp de kleur van muurverf is, zijn toekomstige levensgezel een ander startpunt zou innemen dan hijzelf.

Hierop wilde ze lachend van mij weten hoe ze het anders had kunnen bespreken.

Wanneer deze twee geliefden willen ontdekken wat ze precies zoeken in een huis dat voor hen beide fijn is zijn de volgende onderwerpen belangrijk:

  • De sfeer van de ruimtes die het huis een thuis voor hen maakt.
  • Welke ruimtes zij individueel nodig hebben en waar deze ruimtes aan moeten voldoen. Waar treffen ze elkaar in ruimtes die ze samen delen?

Een geheel andere manier om dit onderwerp te bespreken is een meer procesmatige benadering. Dit houdt in; eerst de belangrijkste onderwerpen en thema’s samen bepalen om daarna rustig de tijd te nemen om alles samen uit te werken. En daarin samen te genieten van de reis, in plaats van het uiteindelijk te bereiken resultaat.

Volg mij op LinkedIn om updates over mijn nieuwste blogs te ontvangen: